Contra indicaties massage
Een goede massage krijgen, heeft veel voordelen en is natuurlijk heerlijk om te ondergaan. Er zijn veel positieve redenen om je te laten masseren, echter zijn er ook redenen om voorzichtig te zijn met het nemen van een massage en in sommige gevallen is een massage zelfs af te raden of mag er niet worden gemasseerd. Dit noemen wij een contra-indicatie. Het is daarom van belang dat je hierin open bent naar de masseur/masseuse.
Wel of niet masseren?
Niet masseren bij:
- Misselijkheid of duizeligheid
- Koorts (zie hieronder)
- Recent letsel of fracturen
- Bloedaandoeningen
- Blauwe plekken, wonden, uitslag of ernstige zonnebrand (of plaatselijk masseren, zie hieronder)
- Actieve migraine
- Actieve kanker
- Tumor
- Diepe veneuze trombose (zie hieronder)
- Hoge bloeddruk
- Onder invloed van alcohol of drugs
- Ongediagnosticeerde pijn
Mogelijk masseren in overleg:
- Recent hoesten, koorts, verlies van smaak of reukvermogen
- Rug- /wervelproblemen
- Bloeddrukproblemen
- Circulatieproblemen
- Ademhalingsproblemen
- Allergieën / huidaandoeningen
- Herpes
- Recentelijke operaties/letsels/snedes (zie hieronder)
- Problemen met het spijsverteringssysteem
- Diabetes
- Hartproblemen
- Oedeem (vochtophoping)
- Schildklierproblemen
- Fibromyalgie
- Osteoporose
- Reumatoïde artritis (overleg arts, evt zachte massage)
- Ziekte van Parkinson
- Aaneengesloten ziektes zoals HIV/AIDS
- Kanker
- Als je zwanger bent
- Allergieën
- Spataderen
- Extreme vermoeidheid of algehele slechte gezondheid.
Wat als je één van deze aandoeningen hebt?
Als je last hebt van een van deze aandoeningen, kan jouw massagetherapeut je vragen om met je huisarts te praten voordat je een massageafspraak maakt. Onthoud dat je medische conditie eerst stabiel moet zijn en vertel je therapeut al je symptomen. Op deze manier kan je massagetherapeut een gepersonaliseerde behandeling creëren die aansluit op jouw behoeften, omdat hij er altijd op gericht is om jou je beter te laten voelen.
Daarnaast is het belangrijk om, voordat je de massagebehandeling start, te weten wie je aandoeningen heeft gediagnosticeerd, bijvoorbeeld je huisarts, fysiotherapeut, osteopaat, sporttherapeut, acupuncturist of jijzelf.
Koorts en griep (Corona)
Het lichaam is druk bezig met ziektekiemen te verwerken. Het immuunsysteem maakt al overuren en probeert de ziektekiemen door middel van koorts het lichaam uit te werken. Doordat een massage de stofwisseling nog eens verhoogd, zal de koortsreactie verergeren.
Verkoudheid is een relatieve contra-indicatie en hangt vooral af van de oorzaak van je verkoudheid en hoeveel last je ervan hebt. Een beetje snotterig is bijvoorbeeld niet zo erg, flinke keelpijn en je niet lekker voelen is een ander verhaal.
Trombose
Alleen met goedkeuring van een arts of trombosedienst mag worden gemasseerd en dan alleen op het lichaamsdeel (delen) waar zich het bloedstolsel niet bevindt. In theorie zou een bloedstolsel door massage kunnen losschieten, al kan dit ook spontaan gebeuren. Afstemming is nodig.
Ernstige aandoeningen zoals: kanker, ader- en hartaandoeningen, enz.
Er mag niet worden gemasseerd zonder toestemming van de behandelend arts of huisarts. Er zijn gespecialiseerde masseurs die speciaal voor deze aandoeningen cursussen hebben gevolgd.
Allergieën
Vertel altijd of er allergieën zijn! Vooral een notenallergie is belangrijk, want er wordt veelal gemasseerd met amandelolie. Indien er bijv. een notenallergie is, kan er een andere olie worden ingezet. Belangrijk is om dit van te voren te laten weten.
Ontstekingen
Als de huid rood, warm en gezwollen is, is er vaak sprake van een ontsteking. Dit kan gepaard gaan met koorts. Dus hier geldt hetzelfde als bij koorts. Het lichaam is al actief bezig met de ontsteking op te lossen. Als het een lokale ontsteking is, kan deze worden ontweken en de rest van het lichaam wel worden gemasseerd. Dit geldt ook bij een steenpuist, die moet ten alle tijden worden ontweken vanwege besmettelijkheid.
Kapotte huid
Een kapotte huid, moet in alle rust herstellen en daar olie op doen verstoort het natuurlijke herstelproces. Als een wond opgedroogd is kan er wel worden gemasseerd, maar wel met de nodige voorzichtigheid.
Als er vers lidtekenweefsel is en het is niet gevoelig, mag er gewoon worden gemasseerd.
Kneuzingen, een blessure of blauwe plekken?
Er kan wel worden gemasseerd, maar een verse plek zal worden ontweken. Oudere blauwe plekken kunnen zachtjes worden gemasseerd.
Koortslip / herpes
Bij een koortslip, kan er wel worden gemasseerd, maar wordt het aangedane gebied ontweken.
Spataderen
Bij spataderen kan het aangedane gebied wel worden gemasseerd, maar zullen er zachte strijkbewegingen plaatsvinden
Extreme vermoeidheid en slechte algemene gezondheid
Alleen een zachte massage is mogelijk. Massage kan namelijk extra prikkelen.
Zwangerschap
Superleuk dat je zwanger bent! In de eerste drie maanden van de zwangerschap mag er niet worden gemasseerd. Daarna is het mogelijk, maar dan wel door een gespecialiseerde masseur.